HÄLSA & SKÖTSEL

HUNDENS HUSAPOTEK SCROLLA NER PÅ SIDAN

 

Pudeln är en pälsras av den allergivänliga sorten dvs. de fäller inget hår, och du kan bada dem ofta (om man som jag är pollenallergiker är det ett måste).

En del valpar kan ibland ge mer reaktion på allergi om man är känslig men det brukar ge sig efter ca 6 mån när deras tillväxt takt minskar.

Den mindre pudeln luktar knappt ”hund” vilket många uppskattar…

PÄLSEN

Alla raser har sina fördelar och nackdelar med sina pälsar.En del fäller, andra har jättetjock päls som är svår att hålla fräsch, andra ska trimmas beroende på ras, de flesta raser ska borstas 1 ggn /vecka, vissa 1 ggr/dag. På ljusa hundar syns lorten, andra ser rena ut men har bra mycket mer i pälsen. Men alla raser kräver pälsskötsel inte minst nakenhunden som har mycket problem med huden i solljus mm

Pudeln kan man bada ofta eller bara duscha av, man lyfter med lätthet in den lilla pudeln i badkaret eller duschen.

Zita klippt för utställning

Det som är viktigt innan man skaffar en pudel är att tänka igenom om du har tiden och orken med pälsvård men man kan också leja bort en del som trimningen.

Pälsen ska genomborstas 1 ggr/vecka, först med karda och sedan med kam. Försäkra dig om att inga tovor blir kvar i botten vid huden!!, det blir det då som en ullmatta som tätar till huden där sår kan bildas och hundens kliande leder till inflammation och karusellen är igång…

Våga gå ända ner mot huden med bestämda tag, deras hud är 3 ggr tjockare än vår och hunden kanske piper men det är mest av den obehagliga situationen snarare än att det skulle göra ont…

Bada hunden minst var 14:e dag. Var noga med att skölja ur schampoot! Efter badet skall hunden fönas torr med rak päls -ordentligt. Pälsen skall ej gnuggas torr med handduk utan bara baddas annars blir effekten som när man kardar ull…

Jag rekommenderar PROB tjärschampoo under fästingsperioden. Gärna sprayen också när ni går ut i skog och mark, (har den på mig själv också)

Det man också ska tänka på är att det kostar lite att hålla pälsen fin året om, vare sig det är en pudel eller annan ras. Pudeln skall trimmas var 6-8 vecka,  oftare om man ska ställa ut.

Om man har intresse kan man lära sig vardagklippning själv i annat fall går man till ett hundtrim eller uppfödaren. Tänk på att det finns lika många hundtrimmare som frisörer för oss människor. Priset kan variera mellan 600:- och upp till 1200:- för en trimning. Försäkra dig också på att trimmet kan din ras, en del hundfrisörer kör ”rakning” som enda metod oavsett ras, hör efter rekommendationer.

KLORNA

Gör kloklippningen till en rutin – klipp det yttersta på klorna, (några mm) 1 ggr/vecka så släpps inte pulpan ut. Åtminstone vid badning var 14:e dag bör man klippa klorna.

Om du råkar klippa i pulpan är det inget farligt men det blöder. Ta en tuss m kallt vatten och tryck ett tag – pulpan slutar blöda och går tillbaka efter hunden varit lugn tex en natt…det finns också stoppmedel att köpa som man kan lägga på direkt.

ÖRONEN

Pudeln tillhör de hundraser som har hårväxt i öronen och håret längst ner i gången ska man inte dra bort bara rensa i ytterörat för att inte riskera att det ska bli inflammation. Detta gör man genom att använda en piang med rundad topp. (inte på valpar före tandlossning) Drar man bort öronhåret i den inre örongången öppnas hårsäckarna och det kommer in bakterier som då får fäste ut i kroppen och kan sprida sig. Det är också mycket viktigt att öronen hålls torra! Ta gärna ett par tops och torka ur öronen ordentligt från gammal hud mm och ev fukt. Fukt i örat på en hund med hängande öra blir till en fuktig värmekälla som i sin tur blir till en grogrund för bakterier . Lite barnpuder eller talk kan användas efter man gjort torrt och rent ordentligt men var mycket försiktig med ”öronrens” eller liknande flytande preparat.

Var också mycket försiktig med antibiotika till unghunden p.g.a. öronproblem. Antibiotika tar ner immunförsvaret och ska bara användas när det är absolut nödvändigt för att hunden är sjuk. (Veterinärer är inte lika restriktiva att skriva ut antibiotika till hund som läkare har blivit för oss människor) .

Missköter man ovanstående och karusellen är igång kan hunden få allergi och hudproblem för livet.

TÄNDERNA

Vänj valpen redan från början med att borsta tänderna . En mjuk barntandborste går bra. Det finns hundtandkräm men du kan ta lite saltat vatten istället. Tuggben är bra och äter hunden torrfoder gynnar det också tänderna och minskar tandstensproblem. Dålig andedräkt är ofta ett tecken på dåliga tänder vilket ofta drabbar den äldre hunden…

Kom i håg att tandvård oftast INTE ingår i hundförsäkringen. MODERNA DJURFÖRSÄKRINGAR Trippel har dock valptänder inkluderat.

ÄR MIN HUND SJUK? FEBER?

En hund som är sjuk har oftast feber – man kan lätt känna om nosen är varm och torr- den skall vara sval och lätt fuktig. Ta tempen om du är tveksam den ska ligga runt 38 – 38,5 grader C.

AVMASKNING

Det är viktigt att valpar avmaskas ordentligt! Man måste räkna med att alla valpar bär på mask som de fått via modern. Om dessa får föröka sig ohämmat kan valpen få magproblem som aldrig går att komma tillrätta med. Även andra inre organ samt t o m ögonen kan drabbas. Vuxna hundar har en helt annan motståndskraft mot de vanliga maskinfektionerna och behöver därför sällan avmaskas rutinmässigt. Jag avmaskar mina valpar 4 gånger med Banminth pasta – vid 14 dgr, 28 dgr, 6v och vid 9 veckors ålder en vecka efter 12-13 veckors-vaccineringen bör de avmaskning 3 dagar med Axilur, vid 6 månaders ålder samt 1 vecka innan ettårs-vaccineringen är det lämpligt att avmaska igen och då med något annat medel t ex Flubenol eller Milbemax (om man alltid använder samma medel så kan maskarna bli ”immuna”

mot detta). Avmaskningsmedel finns på Apotek. Det bästa är att inte avmaska rutinmässigt efter ett års ålder utan i stället använda Apotekets ”testkit” – ”Kolla masken” – och endast avmaska om det finns behov av det!

FÄSTINGAR

Fästingmedel är bra att ha inför säsongen om hunden lever i drabbade områden. En hund som fått borrelia och blivit sjuk p.g.a. fästingbett är ingen rolig tillvaro – det är värt att ge en dos medel vid säsong .

2014 kom ett medel som skrivs ut av veterinär – BRAVECTO – 1 tablett ska hålla i 3 månader och  därefter rek. en dos till  VARNING!!! ALDRIG MER DETTA NERVGIFT, JAG FICK MISSBILDADE VALPAR & EN VÄNS 2 TIKAR DOG. En studie visade att hundar som fått detta hade ca 80 % av medlet kvar efter 6 mån.

Fästingshalsband har gett svåra pälsavfall för vissa raser (t.o.m. död på Collies) och orsakat allergichock på människor, min uppfattning är att det är för koncentrerat gift så dessa skulle jag heller aldrig sätta på mina hundar.

Badar du hunden ”PROB” tjärschampoo minskar risken för fästingar! Även kokosfett avvisar fästingar. Bärnstenshalsband hjälper också.

I annat fall rekommenderar jag frontline eller expot som droppas i huden..

KOM I HÅG ATT HUNDAR MED GIFT I PÄLSEN INTE SKA BADA I SJÖAR !

TASSPROBLEM

Svamp

Bokeberg Silversalva Baserad på kolloidalt silver, emuolja och Aloe Vera.
En ypperlig antiseptisk och mjukgörande salva med massor av användningsområden, som är precis så där effektiv som vi djurägare önskar. Används på sår, svampangrepp, torra och spruckna tassar, m.m. Gärna i kombination med Silvervatten.
Innehåller kolloidalt silver, emuolja, Aloe Vera, allantoin från vallörtsrot, glycerol, ringblomma och eteriska oljor.

Spruckna tassar

PROB Mjukgörande tassalva som skyddar mot kyla, fukt och salter. Tassalvan förhindrar sprickor och irritation. Tass Salvan ger en skyddande hinna och skyddar mot fukt och salter. Salvan ger en hård ”vaxig” yta och är lätt att applicera med hjälp av en trasa eller svamp.
Använd PROB Salva mellan trampdynorna, PROB Salva har samma innehåll och verkan som som Tassalvan men är mjukare i konsistensen. Doftar svagt örter och trä tjära.
Kan med fördel användas även till valpar och dräktiga djur.”

”Om hunden har problem med sina tassar, är det vanligt att de börjar intensivt slicka, nagga och bita sina tassar.
Prob olja bryter oftast effektivt även beteendet så tassarna hålls torrare. Oljan är giftfri.
Varva helst med EKHOLMS Super Cream och oljan inomhus.
I kyla och vinterbruk använd enbart med EKHOLM Salvan och PROB Tassalvan. Om du underhåller tassarna regelbundet slipper du helt onödiga tassproblem.

”PROB-serien är ett giftfritt alternativ som består av registrerade veterinärprodukter. Många anser att detta är de bästa och mest ekonomiska produkterna på marknaden. Problem som åtgärdas är bl.a. skabb, eksem, mugg, svamp och sår av olika slag. PROB-serien består av naturprodukter som är enkla att använda och de innehåller ingenting som kan vara skadligt för djuren. Rekommenderas av många veterinärer.” länk se höger

VACCINATION

Din valp ska vara vaccinerad med parvo vid 8 och 12-13 veckor. Sedan är det dags igen vid 1 år. Detta vaccin fylls sedan på vart 3:e år. Jag rekommenderar även kennelhosta 1 ggn/år. Precis som vårt Covidvaccin hjälper vaccinet att linda sjukdomsförloppet. Hundar utan vaccin kan bli svårt sjuka och tom dö och det är ett mycket smittsamt virus.

Vid utlandsresa gäller olika länders krav. Läs på på jordbruksverkets hemsida.

ÖGON

Toy/dvärg pudelns avelsdjur ska vara DNA testade för ögonsjukdomen PRA (Progressiv Retinal Atrofi). Mina avelsdjur är genetiskt fria genom föräldrarna

Pudeln kan också drabbas av en del problem med rinniga ögon under valptiden, men det brukar försvinna i samband med att valptänderna byts vid ca 4 månader. Fortsätter ögonen att vara rinniga byt foder. A-M Hammarlunds olja på maten hjälper också mot detta och en del andra problem som förhudskatarr. Det kan också vara så att hunden har inåtväxande hår i ögat – om det besvärar mycket kan man behöva ta bort dessa hos en ögonspecialist vid ett djursjukhus.

Våra avelstikar är ögonlysta , patellakollade och DNA bestämda för PRA & Rcd före parning 

ÅKSJUKA

Vissa hundar, särskilt valpar, kan bli åksjuka vid resa i bil. Det växer oftast bort när hunden blivit mer van att åka bil, men det kan vara bra att redan tidigt vänja valpen vid korta bilturer. Gör gärna små turer på högst tio minuter, som slutar med ett trevligt mål för hunden.
Undvik att ge hunden mat 2-3 timmar före resan. Rasta väl, innan resan. Låt hunden ha sin ”snuttefilt” eller någon favoritleksak med sig. Sörj för god ventilation i bilen och rasta hunden ofta, om ni reser långt. Tänk på att ha vatten med till din hund vid alla bilturer.
Är hunden nervös och rastlös, eller hyperaktiv, är det särskilt viktigt att använda en transportbur eller hundgaller, så att hunden inte utgör en trafikfara vid körningen. Det finns också särskilda säkerhetsbälten för hund.

Tecken på åksjuka kan vara:

  • Slöhet
  • Nervositet
  • Hyperaktivitet
  • Att hunden dreglar påtagligt
  • Kräkningar

FÖRSÄKRING

Du har väl försäkrat din hund! Givetvis är inte alla hundar friska som nötkärnor hela tiden, men försäkringsbolagen är trygga med hälsoutvecklingen hos toypudeln. Vi har ras i bättre försäkringsklass än många andra raser, just beroende på att det är friska raser.

Att du har din hund liv- och veterinärvårdsförsäkrad är också en förutsättning för att uppfödarens ”dolda fel-försäkring” ska gälla. Min rekommendation är att du veterinärvårdsförsäkrar valpen för maxbeloppet 60.000 -90.000 kr beroende på vilket bolag du väljer, vilket då är det maximala du kan få ut under ett år. (Det kan kosta 6-13000kr/dag om det händer en olycka och hunden måste opereras och läggas in!!) Hos de flesta bolag finns möjlighet att välja vilken självrisk du vill ha och det kan även finnas vissa tilläggsförsäkringar. Ta offert från flera bolag om du känner dig osäker på vilket du vill ha – men titta också noga på villkoren!! Livbeloppet sätts till inköpspriset. Själv rekommenderar vi TRYGG & HANSA HUNDFÖRSÄKRING (FD MODERNA DJURFÖRSÄKRINGAR)

Sist men inte minst….

Tänk också på att vänja hunden att vara på bord. Börja träna när
hunden är liten. En valp från mig har redan stått på bord från ca 3 veckor.

Det underlättar när hunden blir vuxen betydligt istället för
att vara på golvet. Det är också bra den dagen ni ska besöka
veterinären, för där brukar man alltid få vara på ett bord.

Lyssna inte på alla ”goda råd” du får, lita på ditt sunda förnuft eller ring din uppfödare. Vi finns bara ett samtal bort. Om det händer hunden något som du tror behöver veterinärvård – kolla först med din uppfödare…

Allvarliga händelser ska du givetvis åka direkt till veterinären med!

Hundens Husapotek

Förutom diverse prylar för hundens pälsvård som sax, kam och borste mm så finns det några ”bra att ha saker” de gånger hunden skadar sig eller blir sjuk.

  • Febertermometer
  • Pincett
  • Desinfektionsmedel t.ex. Jodopax
  • Xylocainsalvasmärtstillande vid t ex insektsbett
  • Skyddskrage
  • En burk sparrisdet ger man hunden att äta om den svalt något vasst. Den trådiga sparrisen kapslar in det vassa föremålet.
  • Coca-Colaett par burkar vanlig klassisk. Avslagen cola kan vara användbar vid diarré.
  • Sax – en trubbig med rundade toppar
  • Bomullspads
  • Kompresser
  • Gasbinda
  • ”Klibbinda” ett yttre skydd som man lägger över bandage
  • Vätskeersättning (pulver)
  • Koksaltlösning för att spola ögonen om det kommit skräp i dem
  • MagnecylOBSERVERA! Hunden tål acetylsalicylsyra men inga andra smärtstillande/febernersättande medel!! Magnecyl kan användas vid febertopp och man kan också smula sönder och fukta en tablett och täcka över getingstick. 

 

VARFÖR MAN KLIPPER DE FLESTA RASER ÄVEN VINTERTID